Living off Grid
‘Living off grid’ betekent letterlijk: van het net af. Off grid wonen is een trend die wereldwijd steeds meer aanhangers krijgt. Andere termen hiervoor zijn Remote living of autarkisch wonen. Mooie, milieuvriendelijke en duurzame initiatieven. Zelfvoorzienend leven zonder aansluiting op het riool, het water- of elektriciteitsnet, geen gebruik maken van de nutsvoorzieningen, zelfredzaam in energie, stromend water en sanitaire voorzieningen.
Waarom off grid wonen en leven?
Misschien gaat helemaal off grid wonen voor velen voor u iets te ver, of is dat nog niet realiseerbaar. Maar waar dat wel kan wil iedereen tegenwoordig toch zijn steentje bijdragen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Er zitten behoorlijk wat voordelen aan off the grid wonen en leven. Veel van de voorzieningen die we standaard in woningen gebruiken, kunnen ook gerealiseerd worden met duurzamere installaties, zoals zonnepanelen. En bovendien is een zelfvoorzienend huis ook nog eens aanzienlijk goedkoper. Een bijzondere ervaring bij off grid leven is dat het een enorm gevoel van vrijheid geeft, want je zit – zowel figuurlijk als letterlijk – nergens aan vast.
De Fincalife gedachte
Uw huis een mooie look geven op groene wijze; dat is de Fincalife gedachte.
Emstee-Fincalife verzorgt mooie zonnepanelen, dakpannen met solarsystemen, metselstenen en projecten met marmer, natuursteen, graniet of keramische tegels voor huis en tuin, zoals huiskamer, keuken, badkamer, zwembad, sauna etc. Gevelisolatie door middel van panelen, pleister en steenstrips. Ook elektrische verwarming via radiatoren is enorm energiebesparend wanneer u zonnepanelen of dakpannen met solarsystemen heeft. Een slimme combinatie van infrarood met een keramische plaat zorgt voor een extreem laag energieverbruik, zelfs minder dan met glas. Deze zijn leverbaar in diverse modellen en met gebruikmaking van een App en wifi, zodat u van tevoren zelf de verwarmingen per kamer vanuit uw auto of op uw werk kunt instellen.
Inverters en accu’s voor energieopslag
Sinds de komst van zonnepanelen stijgt de behoefte aan opslag van energie die u zelf opwekt maar niet direct nodig heeft. De salderingsregeling wordt geleidelijk aan afgebouwd dus dan heeft u zelf ook steeds minder profijt van de meeropbrengst van door u opgewekte energie. Met een eigen accu of batterij kunt u blijvend – en ook ’s avonds – van uw eigen energieopbrengsten profiteren. Fincalife levert diverse soorten inverters (omvormers) en Lithium batterijen, ook in high power. Een gelbatterij is al voor een gunstige prijs leverbaar; Lithium batterijen kennen echter een veel langere levensduur.
Subsidie voor energiebesparende maatregelen
Huiseigenaren en VvE’s (verenigingen van eigenaars) die energiebesparende maatregelen nemen, kunnen hiervoor subsidie aanvragen bij de rijksoverheid, provincie of gemeente. Bekijk de Energiesubsidiewijzer op www.rvo.nl voor een actueel en volledig overzicht van subsidies en leningen.
U kunt subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonneboilers, isolatiemaatregelen en aansluiting op het warmtenet. Per 1 januari 2021 is in totaal maar liefst 124 miljoen euro beschikbaar gesteld voor zowel particuliere gebruikers als VvE’s. Hoe hoog het subsidiebedrag is, hangt samen met het soort apparaat en de energieprestatie. De exacte bedragen vindt u terug op www.rvo.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).
Subsidievoorwaarden
-
- Aanvraag indienen binnen 12 maanden na installatie van het apparaat, de isolatiemaatregelen en/of de aansluiting op het warmtenet.
- De investering moet afgerond zijn voordat u subsidie kunt aanvragen.
- Het moet gaan om een nieuwe aanschaf, die u moet kunnen aantonen met een betaalbewijs.
- De subsidieaanvraag valt onder de voorwaarden die gelden op het moment van indienen van de subsidieaanvraag.
Subsidies combineren
U kunt ook soms subsidies combineren met andere financieringsmogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld een zonneboiler laten installeren én uw dak of gevel isoleren. De subsidie kan dan gecombineerd worden met een lening of hypotheek om deze maatregelen te financieren. U profiteert ook nog eens van het lage btw-tarief van 9% op de isolatiewerkzaamheden.
Het is meestal niet mogelijk om subsidies van gemeenten en rijk voor dezelfde maatregelen te stapelen. Soms moet op het aanvraagformulier worden aangegeven of u ook bij een andere instantie subsidie aanvraagt voor dezelfde energiebesparende maatregel. De subsidie die u van de gemeente ontvangt moet vaak worden afgetrokken van de subsidie die u van het Rijk ontvangt.
Energiesubsidiewijzer
Raadpleeg de Energiesubsidiewijzer voor een compleet en actueel overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen. Vul uw woonplaats in en u vindt:
-
- Een overzicht van beschikbare subsidies
- De voorwaarden voor verkrijging van de subsidie
- Een link naar de juiste website voor extra informatie en een aanvraagformulier
Het kan zijn dat de Energiesubsidiewijzer aangeeft dat uw gemeente geen subsidies verstrekt. Maar het kan ook zijn dat uw gemeente subsidies (nog) niet heeft aangemeld. Informeer dus ook altijd bij uw gemeente naar subsidies voor energiebesparende maatregelen. Elke provincie, regio of gemeente bepaalt namelijk zelf welke energiebesparende maatregelen zij subsidiëren en wat de voorwaarden zijn. Ook de hoogte van de subsidiebedragen kunnen erg uiteen lopen. Vaak geldt de regel: op is op. Dus hoe eerder u de subsidie aanvraagt, hoe groter uw kansen zijn.
Lees ook eens onze nieuws blogs over al onze energiebesparende oplossingen.
Heeft u nog vragen? Bel ons gerust op 0031-6-2411 3877 of mail ons op Raloyds@live.nl. Wij staan u graag te woord en helpen u met het kiezen van de juiste maatregelen in uw persoonlijke situatie.